вівторок, 4 лютого 2014 р.

Наступ на гіпертонію

Беззаперечна істина, що здоров’я людини – найдорожча цінність її життя. Проте, прагнучи бути здоровими, ми не завжди знаємо, як цього досягти.
На сьогодні серед захворювань людства перше місце займають серцево-судинні патології. Найпоширенішою серед них є артеріальна гіпертонія. За даними статистики на неї страждає третя частина населення планети, серед яких переважно ті, кому за 50. Насторожує і той факт, що на гіпертонію хворіє 10% людей молодого віку, котрим не виповнилося і 25 років.
Артеріальну гіпертонію ще називають «тихим вбивцею». Вона поряд з атеросклерозом є основним «постачальником» інфарктів і інсультів. Чому «тихий»? Тому що хвороба може ніяким чином себе не виявляти, особливо на початкових стадіях і людина її просто – напросто не відчуває. Це міна сповільненої дії.
Людство навчилося справлятися з гіпертонією, за умови, що хворий знає про свою недугу і правильно лікується. Діагноз ставить лікар, а ось слідкувати за своїм тиском хворий повинен самостійно. Саме в підтримці нормального тиску і полягає стратегія боротьби з гіпертонією, а, отже, і в попередженні розвитку важких ускладнень.
Еталоном вважають тиск, який дорівнює 120/80. Тиск в межах до 140/90 (високий нормальний тиск) є допустимим. Здолавши цю межу, АТ стає явною ознакою захворювання: до 160/100 – м’якою гіпертонією, 180/110 – помірною, 180/110 і більше – важкою.
Наступ на гіпертонію необхідно розпочати двома фронтами: атакувати її як здоровим способом життя, так і медикаментозним лікуванням. Подвійна розстановка сил дуже швидко послабить натиск хвороби на організм і ворог почне відступати.
Перший удар по гіпертонії – зміна способу життя. А саме:
  • обмеження вживання солі (до 5-6 г. в день), особливо консервованих і маринованих продуктів;
  • зменшення вживання продуктів, які містять тваринні жири і вуглеводи, в т.ч. солодощі і мучні блюда;
  • відмова від тютюнопаління, а також від частого і непомірного вживання алкоголю;
  • поступове цілеспрямоване зниження надлишкової ваги (до речі, саме зниження ваги найкраще сприяє зниженню АТ);
  • будьте фізично активними і не перевтомлюйтесь. Обов’язково потрібно тренувати організм, займатися фізичними вправами, більше ходити пішки.
Змінивши спосіб життя, потрібно змінити також спосіб мислення, намагатися якомога простіше ставитися до життя, не брати все до серця, не допускати нервового перенапруження.
В рамках бібліотечного проекту «Ми обираємо здоров’я!» відбулися перші дві зустрічі з лікарем Жицькою І.Д. Ірина Дмитрівна має освіту магістра американського університету Лома-Лінда з суспільної охорони здоров’я. Темою обговорення стала саме проблема гіпертонії.
Присутні ставили запитання і ділилися власними проблемами. Всі учасники мали змогу в доступній формі отримати кваліфіковану медичну консультацію.
Жицька розповіла саме про немедикаментозні методи зниження АТ: ванни, гірчичники, гарячі ванночки для кінцівок, масаж спини, подразнення активних точок акупунктури. Кваліфіковані масажисти провели сеанс розслаблюючого масажу всім бажаючим. Техніка такої процедури нескладна і оволодіти нею може кожен охочий. 
Сподіваємося, що отримана інформація допоможе нашим користувачам позбутися небажаних шкідливих звичок та змінити своє здоров’я. Зустрічі з лікарем проходять кожного вівторка в приміщенні читального залу міської бібліотеки для дорослих о 16:00. Запрошуємо всіх бажаючих, котрим на байдуже власне здоров’я.

Немає коментарів:

Дописати коментар