середу, 26 лютого 2014 р.

Сон - одне з найбільш загадкових і цікавих явищ у нашому житті

В епоху стародавніх римлян, деякі сни були навіть представлені до розгляду та інтерпретації Римським сенатом. Вони вважали, що сни були повідомленнями Богів, а під час воєн і великих кампаній полководці мали при собі людину, яка могла розгадувати їх сни.
Також, багато хто знає, що багатьом великим людям креативні ідеї приходили уві сні.

Але що ми дійсно знаємо про сни?

Ось кілька чудових і цікавих речей про них.
1. Ви забуваєте 90% своїх снів.
Вже через 5 хвилин після прокидання забувається половина спогадів про сон, через 10 - ви не пам'ятаєте 90% з того, що вам снилося.

2. Сліпі люди теж бачать сни.
Люди, які осліпли після народження, можуть бачити картинки уві сні. Люди, які народилися сліпими, не бачать жодних картинок, але бачать образи не менш яскраві, які стосуються інших почуттів: слух, нюх, дотик і емоції.

3. Всі бачать сни.
Всі люди (за винятком хворих із сильним розладом психіки) бачать сни, однак чоловіки та жінки бачать сни по-різному. Чоловікам в основному сняться представники своєї статі, жінки ж у снах бачать представників обох статей у приблизно однаковій пропорції.

4. У наших снах ми бачимо обличчя, які вже бачили.
Наш мозок не може малювати обличчя. В наших снах ми бачимо справжні обличчя справжніх людей, яких ми коли-небудь бачили протягом нашого життя. Ми можемо не пам'ятати всі обличчя, але наша підсвідомість запам'ятовує практично всі.

5. Не всі бачать кольорові сни.
Деякі люди бачать чорно-білі сни. Так, сни бачать всі, проте приблизно 12% людей бачать чорно-білі сни. Наразі вчені не можуть зрозуміти, чому так відбувається, однак факт залишається фактом - є люди, які ніколи не бачили кольорових снів.

6. Емоції.
Більшість емоцій, що з'являються уві сні, пов'язані з тривогою. Негативні емоції зустрічаються набагато частіше, ніж позитивні.

7. Тварини теж бачать сни.
Дослідження було проведено на багатьох різних тваринах, і вони  показують аналогічні мозкові процеси під час сну, як і у людини. Подивіться, як іноді спить собака. Лапи рухаються, як при бігу, а звуки - схожі на запеклу погоню.

8. Параліч тіла.
Хочете вірте, хочете - ні, але наше тіло практично паралізоване під час сну, в основному для того, щоб тіло не повторювало рухів, які відбуваються уві сні.

9. Dream Incorporation.
Наша свідомість інтерпретує зовнішні подразники так, що ми робимо їх частиною свого сну. Це означає, що іноді те, що ми чуємо з реальності вплітається в наш сон. Наприклад, вам може наснитися, що ви перебуваєте на концерті, в той час як хтось грає на гітарі в сусідній кімнаті.

10. Віщі сни.
Результати досліджень серед населення різних країн показали, що від 18% до 38% людей хоча б один раз бачили віщий сон і 70% з них зазнавало déjà vu (дежа вю - вже бачене). Відсоток осіб, які вірять у віщі сновидіння,  ще вищий - від 63% до 98%.

11. Якщо ви хропете, значить ви не бачите сон.
Людина хропе тільки в повільній фазі сну, при цьому під час хропіння сни не сняться.

12. Сни ростуть разом з нами.
Сни бачать діти з народження, і навіть до народження, в утробі матері. Правда, їх зміст  дуже простий і примітивний.  Лише з   7-10 років життя, і в подальший час вони  ускладнюються . "Режисер" наших снів росте разом з нами.

13. Сон лікує від депресії
Зараз вже практично всі вчені сходяться на думці, що сни необхідні нашому мозку для повноцінного життя. Недарма в російській мові є прислів'я "утро вечера мудренее" - для людей, схильних до депресії трохи сну може бути кращими ліками, ніж новомодні медикаменти.

14. Сни залежать від запаху.
У 2008 році німецькі медики підтвердили, що якщо під час сну людський ніс відчуває  неприємний запах, зміст снів поступово стає  негативним. Варто тільки змінити запах, і сни знову стають більш комфортними та приємними.
Сон– це  здоров’я,  тому  приємних  Вам  снів.


Немає коментарів:

Дописати коментар