понеділок, 30 вересня 2013 р.

Читачеві "Живи здоро-VO!"



Здається, про користь здорового способу життя сказано вже все. Начебто, всім вже давно зрозуміло: про здоров’я своє і оточуючих необхідно дбати, здоров’я – це безцінний скарб, втративши який, ти втратиш чи не найдорожче, що є у житті. Пити, палити і колотися – дуже погано, натомість фізична культура і спорт – дуже добре. Час від часу нас запрошують на різного роду акції, що рясніють плакатами з червоними серцями, чорними шприцами й пляшками, страшними цифрами та полум’яними гаслами.
А люди продовжують вмирати… Часто – через необізнаність і власну байдужість... Як все ж таки донести до юних й дорослих голів те, що назад вороття не буде? Як пояснити, що то дуже боляче – коли все розумієш, а нічого вдіяти вже не можеш? Як зробити так, аби повне розпачу обличчя з плакату не прийняло обриси обличчя твоєї приятельки чи твого друга? І таких «як» стало занадто багато…
Мабуть, армія пропагандистів здорового способу життя таки потребує відкриття «другого фронту». І у ролі цього фронту готові виступити бердичівські бібліотекарі. Вони мають намір довести, що звання «обереги людської мудрості» отримане ними недарма. Так, знадобиться сучасна зброя, але у ній нестачі немає: на озброєнні працівниць місцевих книгозбірень усі ресурси, необхідні для оголошення війни хворобам, неосвіченості, відчаю. Інформація та бажання бачити своїх співвітчизників здоровими і щасливими – головні з них. Того кращого, що є в арсеналі бібліотекарів, має вистачити, аби забарвити у кольори повноцінного життя перебування хворого на лікарняному ліжкові, відвідування «особливою» дитиною реабілітаційного центру тощо. Собі у союзники бердичівські майстрині бібліотечної справи, окрім старих перевірених часом товаришів – друкованих видань, беруть важку артилерію – ІТ-технології. Все разом – книжки, медіа-презентації, слайд-бесіди, тематичні відеоролики, зустрічі з окремими людьми і, звісно, увага, турбота та добре слово – стане потужною бібліотерапією. Це курс, котрий не має протипоказань і побічних ефектів. Посвідчення про його проходження матиме особливу печатку – печатку світла на обличчі.

На рахунку бібліотекарів Бердичева сотні зцілених душ.
Час братися за решту!

2 коментарі:

  1. Які гарні слова про працю, "яка не має протипоказань і побічних ефектів". Але це дійсно так, адже праця бібліотекаря приносить задоволення і читачам і самим бібліотекарям) А добре слово - це дійсно велика сила, адже в давні часи лікували саме СЛОВОМ! І сьогодні його роль не можна переоцінити.

    ВідповістиВидалити
  2. Кожна нормальна людина бажає жити довго й щасливо. Але що ми робимо для того, щоб вести здоровий спосіб життя? Якщо проаналізувати те, як більшість звичайних людей проводить свій день, то виходить якраз навпаки. Кожного дня ми робимо те, що тільки погіршує наше здоров’я.Щоб бути здоровим і дотримуватися здорового способу життя, треба весь час докладати зусиль. Потрібно мати силу волі й тверде бажання досягти цього. Треба розірвати це порочне коло. Існує достатньо інформації стосовно того, що корисно, а що шкідливо. Не буду витрачати ваш час на те, щоб повторювати це. Це легко можна знайти в Інтернеті. Мій метод полягає в тому, що ми повинні просто прислухатися до себе, зрозуміти на рівні своєї свідомості, що ми в змозі змінити себе, повірити у самого себе.

    ВідповістиВидалити