вівторок, 18 березня 2014 р.

Неіснуючі хвороби

Деякі люди при поганому самопочутті часто приписують собі симптоми придуманих хвороб, або зовсім неіснуючих. Народна приказка породжує самі неймовірні міфи, що вселяють людям уявні хвороби. А ось переконати людину у тому, що вона здорова, буває зовсім непросто. Що ж це за придумані хвороби?
«Продуло»
Коли ми відчуваємо ниючий біль у спині або шиї, то відразу ж самостійно ставимо собі діагноз «продуло». Тут же ми згадуємо незакриту кватирку, під якою сиділи годину-другу. Фахівці - неврологи існування такого причинно-наслідкового зв'язку не заперечують, але вважають, що головна причина не в переохолодженні. Вони кажуть, що найчастіше біль настає через мікротравми м'язів, зв'язок або міжхребцевих суглобів, які з'являються від вимушеного перебування в незручному положенні, різких і непідготовлених рухів.
Ревматизм
З чим у нас асоціюється ревматизм? Звичайно, з хворою спиною, через яку ні сісти, ні встати. Але істинний ревматизм ніякого відношення до спини не має. Фахівці пояснюють, що ревматизм - це запальне захворювання, при якому уражаються оболонки серця. Це може бути наслідком реакції імунної системи на зараження деякими мікроорганізмами з групи стрептококів. Ще один цікавий факт - ревматизм вважається дитячою хворобою, на нього хворіють у віці 7–15 років, а літні люди взагалі не хворіють цією хворобою. Переплутати ж серце зі спиною багатьом вдається з тієї ж причини, що і склероз з атеросклерозом. Крім того, до початку ХХ століття не пов'язані з суглобами болі в спині часто називали м'язовим ревматизмом, вважаючи, що всьому виною запальна реакція. Проте пізніше теорію спростували, а слово закріпилося серед пацієнтів і використовується до цих пір відносно болю в спині.
Біла гарячка
Визначення «біла гарячка», цілком звичне в нашому суспільстві, вживається при алкогольному запамороченні. Існує дві версії назви. Перша пов'язана з назвою хлібного вина - біле. За другою гіпотезою, цей стан супроводжується гарячкою, а саме підвищенням температури тіла до 39 градусів і вище. Гарячка трапляється і при багатьох інфекційних захворюваннях, але тоді людина червоніє. А при отруєнні продуктами розпаду алкоголю — ні, тому біла. У народі вважається, що «білочка» наступає на другий тиждень регулярного вживання алкогольних напоїв. Насправді психоз настає не під час зловживання спиртним, а через день-два після припинення.
Склероз
Склероз ми часто пов'язуємо з підвищеною забудькуватістю. Насправді такої хвороби немає. При цьому існує кілька однокореневих діагнозів. Але всі вони пов'язані з розростанням сполучної тканини. Так, це може бути розростання тканини, яка обумовлює закупорку кровоносних судин при атеросклерозі. Тобто зниження пам'яті — це не хвороба, а симптом того чи іншого захворювання. Хоча атеросклероз судин головного мозку також може викликати подібний процес.
Мігрень
Часто ми називаємо мігренню будь-який набридливий головний біль. Насправді мігрень — це регулярний (раз на місяць і більше) і особливо болісний головний біль, який супроводжується нудотою і світлобоязню, а також можуть спостерігатися такі неврологічні порушення, як зміна зору, оніміння руки або ноги.
Депресія
Як правило, ми називаємо депресією будь-який стан смутку, туги і печалі. Але вчені довели, що депресія — хвороба багато в чому фізична, викликана порушенням гормону серотоніну. Він впливає на синтез інших гормонів, а відповідно - і на імунітет, настрій, чутливість до болю.
Багато хто з нас при бажанні можуть знайти у себе симптоми десятків хвороб. Деякі навіть починають лікувати фантомну хворобу, в той час як справжня хвороба може прогресувати.

Немає коментарів:

Дописати коментар