понеділок, 30 вересня 2013 р.

Читачеві "Живи здоро-VO!"



Здається, про користь здорового способу життя сказано вже все. Начебто, всім вже давно зрозуміло: про здоров’я своє і оточуючих необхідно дбати, здоров’я – це безцінний скарб, втративши який, ти втратиш чи не найдорожче, що є у житті. Пити, палити і колотися – дуже погано, натомість фізична культура і спорт – дуже добре. Час від часу нас запрошують на різного роду акції, що рясніють плакатами з червоними серцями, чорними шприцами й пляшками, страшними цифрами та полум’яними гаслами.
А люди продовжують вмирати… Часто – через необізнаність і власну байдужість... Як все ж таки донести до юних й дорослих голів те, що назад вороття не буде? Як пояснити, що то дуже боляче – коли все розумієш, а нічого вдіяти вже не можеш? Як зробити так, аби повне розпачу обличчя з плакату не прийняло обриси обличчя твоєї приятельки чи твого друга? І таких «як» стало занадто багато…
Мабуть, армія пропагандистів здорового способу життя таки потребує відкриття «другого фронту». І у ролі цього фронту готові виступити бердичівські бібліотекарі. Вони мають намір довести, що звання «обереги людської мудрості» отримане ними недарма. Так, знадобиться сучасна зброя, але у ній нестачі немає: на озброєнні працівниць місцевих книгозбірень усі ресурси, необхідні для оголошення війни хворобам, неосвіченості, відчаю. Інформація та бажання бачити своїх співвітчизників здоровими і щасливими – головні з них. Того кращого, що є в арсеналі бібліотекарів, має вистачити, аби забарвити у кольори повноцінного життя перебування хворого на лікарняному ліжкові, відвідування «особливою» дитиною реабілітаційного центру тощо. Собі у союзники бердичівські майстрині бібліотечної справи, окрім старих перевірених часом товаришів – друкованих видань, беруть важку артилерію – ІТ-технології. Все разом – книжки, медіа-презентації, слайд-бесіди, тематичні відеоролики, зустрічі з окремими людьми і, звісно, увага, турбота та добре слово – стане потужною бібліотерапією. Це курс, котрий не має протипоказань і побічних ефектів. Посвідчення про його проходження матиме особливу печатку – печатку світла на обличчі.

На рахунку бібліотекарів Бердичева сотні зцілених душ.
Час братися за решту!